Νέα & Εκδηλώσεις
Ρευματικές παθήσεις

Σωτήρια μπορεί να είναι η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση της θεραπευτικής αγωγής στους πάσχοντες από ρευματικές νόσους. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η καθυστέρηση στη διάγνωση και στην έναρξη της θεραπείας επιβαρύνει την πρόγνωση.

Οι ασθενείς μπορούν πλέον να βοηθηθούν σημαντικά, καθώς στη διάθεσή τους υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές θεραπείες, μεταξύ των οποίων οι βιολογικοί παράγοντες. Περίπου 150.000 Έλληνες ταλαιπωρούνται σήμερα από διάφορες ρευματικές παθήσεις, με πιο συχνή τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Γεώργιος Βαϊόπουλος και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, αναπληρωτής καθηγητής κ. Αθανάσιος Τζιούφας, με αφορμή το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, από τις 26 έως τις 29 Νοεμβρίου.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής, ψωριασική, αγκυλοποιητική και αντιδραστική), προσβάλλουν περίπου το 1% έως 1,5% των Ελλήνων και μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία.

Οι χρόνιες διαβρωτικές αρθρίτιδες – είπαν – χαρακτηρίζονται από φλεγμονή των αρθρώσεων, των τενόντων και προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και οστού. Οι βιολογικές αλλαγές που οδηγούν σε αρθρική καταστροφή είναι σύνθετες και πιθανά ήδη ενεργές στα πολύ αρχικά στάδια και ακόμη και πριν από την κλινική εκδήλωση της ασθένειας.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 49% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν αυτοαντισώματα περίπου τεσσεράμισι χρόνια πριν την έναρξη της συμπτωματολογίας. Η καταστροφή των αρθρώσεων, ωστόσο, εμφανίζεται στους πρώτους μήνες της ασθένειας.

Στα μεταγενέστερα στάδια, όταν η σημαντική ζημιά έχει κάνει την εμφάνισή της, η αναστροφή της διαδικασίας αρθρικής καταστροφής είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φλεγμονή και η αρθρική καταστροφή, μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικότερα με την πρώιμη παρέμβαση. Μελέτες δείχνουν ότι ασθενείς με εμμένουσα αρθρίτιδα, μετά από δύο χρόνια είχαν ήδη διαβρώσεις, γεγονός το οποίο δείχνει τον καταστρεπτικό χαρακτήρα της νόσου.

Οι κύριες κλινικές μελέτες στην πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα, έχουν δείξει ότι η άμεση θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική και μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της ακτινογραφικής προόδου σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος άγνωστης αιτιολογίας. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι η πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, αρθραλγίες και συμμετρική κατανομή, το οίδημα των μικρών περιφερικών αρθρώσεων και τα διάχυτα άλγη.

Κόπωση, κακουχία και κατάθλιψη μπορούν να προηγηθούν των άλλων συμπτωμάτων κατά εβδομάδες ή μήνες. Εκτός από τις αρθρώσεις, η νόσος προσβάλλει κι άλλα όργανα, όπως το δέρμα, τους πνεύμονες, το καρδιαγγειακό, τα μάτια, το νευρικό σύστημα, το αιμοποιητικό, τους νεφρούς και το ήπαρ.

Οι γυναίκες διατρέχουν 2 – 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν, σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι συνήθως μεταξύ 45 και 65 ετών. Η πορεία της νόσου είναι καταστροφική και εκτιμάται ότι 20 χρόνια μετά την εκδήλωσή της, το 80% των ασθενών είναι ανάπηροι.

Πρόκειται για μία πολυπαραγοντική νόσο, με μέρος της προδιάθεσης να εδρεύει σε γενετικούς παράγοντες. Πέρα από το γενετικό υπόστρωμα, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο είναι η ηλικία, το φύλο, ορμονικοί και ανοσολογικοί παράγοντες, το κάπνισμα, λοιμώξεις, διατροφικές συνήθειες, κοινωνικοί και εθνικοί παράγοντες.

Τι γνωρίζουμε

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα σε 1.250 άτομα, ηλικίας 18 έως 64 ετών, προκειμένου να διερευνήσει τη γνώση των ενηλίκων στην Ελλάδα, σχετικά με τις ρευματικές παθήσεις και ειδικότερα τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο, ενώ η επιλογή των νοικοκυριών έγινε με τυχαία δειγματοληψία, σύμφωνα με την αναλογία φύλου, ηλικιακής ομάδας και του επιπέδου αστικότητας.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, προκύπτει ότι το 82% των συμμετεχόντων γνωρίζουν την ειδικότητα του ρευματολόγου. Το 63% γνωρίζουν ότι ο ρευματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το 34% για την οστεοπόρωση, το 17% για την οσφυαλγία, το 32% για την οστεοαρθρίτιδα και μόλις το 6% για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Οι επτά στους δέκα γνωρίζουν ή άκουσαν για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, οι γυναίκες γνωρίζουν για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα με διπλάσια συχνότητα από τους άνδρες.

Απ΄ όσους γνωρίζουν, το 89% απάντησαν ότι θεωρούν βασική προϋπόθεση για καλύτερα αποτελέσματα την έγκαιρη διάγνωση και το 96% τη συμμόρφωση του ασθενούς στις οδηγίες του γιατρού. Μόνο το 9% γνωρίζουν για τις νέες θεραπείες.

 

Πηγή: www.iatronet.gr

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα