Νέα & Εκδηλώσεις
Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια, προοδευτική πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα των καρδιακών μυών να διοχετεύουν αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Συχνά αποκαλείται απλώς «καρδιακή ανεπάρκεια», ωστόσο ο προσδιορισμός «συμφορητική» χρησιμοποιείται για να καταδείξει το στάδιο της πάθησης κατά το οποίο έχει συσσωρευτεί υγρό γύρω από την καρδιά και εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της.

 

Η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά αποτέλεσμα άλλου προβλήματος υγείας που επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσος ή παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων. Για τον λόγο αυτό, ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν δυσλειτουργίες και κατ’ επέκταση να αποφευχθούν μελλοντικές επιπλοκές.

 

Συμπτώματα

Όσο η καρδιά αποδυναμώνεται, αποστέλλει «σήματα» ώστε να μας προειδοποιήσει να λάβουμε άμεσα μέτρα. Στα πρώτα στάδια της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας συνήθως δεν εκδηλώνονται εμφανείς ενοχλήσεις. Όσο η πάθηση εξελίσσεται, παρατηρούνται μεταβολές σε βασικές λειτουργίες.

Πρώτες ενδείξεις: κόπωση, πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πέλματα και/ή τα πόδια γενικότερα, αύξηση βάρους, συχνουρία, κυρίως τη νύχτα.

Συμπτώματα που υποδηλώνουν επιδείνωση: αρρυθμία, βήχας, αναπνευστικός συριγμός, λαχάνιασμα.

Συμπτώματα που υποδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα: πόνος στο στήθος που ακτινοβολεί σε όλο το επάνω μέρος του σώματος, γρήγορη αναπνοή, μελανή απόχρωση στο δέρμα λόγω μειωμένης οξυγόνωσης, τάση λιποθυμίας.

 

Διάγνωση

Μετά την αρχική αξιολόγηση από τον καρδιολόγο, για να προκύψει η τελική διάγνωση είναι πιθανό να χρειαστούν ειδικές εξετάσεις όπως:

- ηλεκτροκαρδιογράφημα

- μαγνητική τομογραφία

- τεστ κοπώσεως

- αιματολογικές εξετάσεις (για πιθανές ανωμαλίες στα επίπεδα αιμοσφαιρίων ή πιθανές λοιμώξεις)

- καρδιακός καθετηριασμός (για πιθανή απόφραξη σε στεφανιαία αρτηρία)

 

 

Πηγή: www.onmed.gr

 

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα