Νέα & Εκδηλώσεις
Πάρεση Νεύρων Αποκατάσταση

Μέχρι 2007, όταν μια μεγάλη κλινική δοκιμή διεξήχθη, ειδικοί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιες από τις ακόλουθες επεξεργασίες λειτούργησε καλύτερα: στεροειδή, αντιιικά, ή ένας συνδυασμός των δύο. Μετά την κλινική μελέτη προέκυψε συναίνεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων ότι η χορήγηση στεροειδών και μόνο λειτούργησε καλύτερα; ειδικά, ένα φάρμακο που ονομάζεται πρεδνιζολόνη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όσλο Νοσοκομείο Rikshospitalet στη Νορβηγία εξηγεί στο περιοδικό Archives of Ωτορινολαρυγγολογία – Κεφάλι & Τραχήλου (Μάιος 2012 ζήτημα) ότι η πρεδνιζολόνη, αν χορηγείται εντός 72 ωρών από την έναρξη παράλυση του Bell, φαίνεται να μειώνει σημαντικά την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η συχνότητα εμφάνισης στις 12 μήνες.

Πρεδνιζολόνη – Αυτό το στεροειδές είναι αποτελεσματικό στη μείωση της φλεγμονής, η οποία βοηθά στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της πληγείσας νεύρο. Πρεδνιζολόνη εμποδίζει την απελευθέρωση των ουσιών στο σώμα που προκαλούν φλεγμονή, όπως οι προσταγλανδίνες και τα λευκοτριένια. Οι ασθενείς που λαμβάνουν από του στόματος (από το στόμα), συνήθως δύο δισκία την ημέρα, για 10 ημέρες. Πιθανές παρενέργειες, η οποία συνήθως βελτιώνονται μετά από μια-δυο μέρες, περιλαμβάνουν:

Κοιλιακός πόνος, φούσκωμα.

Ακμή.

Δυσκολία στον ύπνο.

Ξηρό δέρμα.

Πονοκέφαλο, ζάλη (ίλιγγος).

Αυξημένη όρεξη.

Η αυξημένη εφίδρωση.

Δυσπεψία.

Αλλαγές στη διάθεση.

Ναυτία.

Προφορική τσίχλα (μια μυκητιασική λοίμωξη του στόματος) – Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα.

Αργή επούλωση των πληγών.

Αραίωση του δέρματος.

Κούραση.

Αλλεργική αντίδραση με πρεδνιζολόνη – οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να αναφερθεί στο γιατρό αμέσως. Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν, κνίδωση, δυσκολίες στην αναπνοή, πρήξιμο του προσώπου, χείλια, γλώσσα, ή του λαιμού.

Εάν ο ασθενής αισθάνεται ζάλη ή υπνηλία αυτός / αυτή θα πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση ή ο χειρισμός βαρέων μηχανημάτων. Δεδομένου ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως, είναι σκόπιμο να περιμένετε μια ημέρα πριν την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανημάτων.

Οι γιατροί συνήθως μειώνουν τη δόση σας σταδιακά προς το τέλος της πορείας των στεροειδών φαρμάκων; Αυτό βοηθά στην αποφυγή συμπτωμάτων στέρησης, όπως είναι ο έμετος ή κούραση.

Λίπανση των ματιών – εάν ο ασθενής δεν αναβοσβήνει σωστά το μάτι θα εκτεθεί και τα δάκρυα θα εξατμιστεί. Μερικοί ασθενείς θα βιώσουν μια μείωση της παραγωγής δακρύων. Και οι δύο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης ή λοίμωξης. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει τεχνητά δάκρυα σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων και, επίσης, μία αλοιφή. Οι οφθαλμικές σταγόνες που λαμβάνονται συνήθως κατά τις ώρες εγρήγορσης, ενώ η αλοιφή εφαρμόζεται πριν πάτε για ύπνο.

Οι ασθενείς που δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους σωστά κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε χειρουργική ταινία για να κρατήσει το κλείσει. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων των ματιών θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αμέσως. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε τη λαβή του γιατρού σας πάει το τμήμα επειγόντων περιστατικών του πλησιέστερου νοσοκομείου σας.

Οι περισσότεροι ασθενείς που κάνει μια πλήρη αποκατάσταση μέσα σε εννέα μήνες. Όσοι δεν έχουν μπορούν να έχουν πιο σοβαρή βλάβη των νεύρων, και θα απαιτήσει περαιτέρω επεξεργασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

Mime θεραπεία – Αυτό είναι ένα είδος φυσικής θεραπείας (Ηνωμένο Βασίλειο / Αυστραλία / Ιρλανδία: φυσιοθεραπεία). Ο ασθενής διδάσκεται μια σειρά από ασκήσεις που ενισχύουν τους μυς του προσώπου. Αυτό συνήθως οδηγεί σε καλύτερο συντονισμό και ένα ευρύτερο φάσμα της κίνησης.

Πλαστική χειρουργική – Αυτό μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και τη συμμετρία του προσώπου. Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν τεράστια οφέλη εάν είναι σε θέση να χαμογελάσουν και πάλι. Δεν θεραπεύει το πρόβλημα νεύρων.

Botox – σύμφωνα με τους ερευνητές του Brain Research Institute της Μελβούρνης, Παράλυση του Bell μπορούν να βοηθηθούν από την έγχυση του Botox. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των κατεστραμμένων περιοχών υπεύθυνοι για κινήσεις του προσώπου, μπορεί να αναδιοργανώσει μετά από ενέσεις Botox σε συνδυασμό με προσώπου ασκήσεις.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της παράλυση του Bell?

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με πάρεση τύπου Bell κάνει μια πλήρη αποκατάσταση. Ωστόσο, εάν η ζημία του προσωπικού νεύρου είναι σοβαρή κάποιες επιπλοκές είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένου:

Λάθος κατεύθυνση περαιτέρω ανάπτυξη των νευρικών ινών – νευρικών ινών εκ νέου να αναπτυχθούν σε ένα ακανόνιστο τρόπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συσπάσεις μυών κάποιων. Ένας ασθενής μπορεί να κλείσει χωρίς τη θέλησή τους το ένα μάτι όταν προσπαθεί να χαμογελάσει. Το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι το αντίστροφο – όταν το πρόσωπο που κλείνει το ένα μάτι, η πλευρά του στόματος ανελκυστήρες χωρίς τη θέλησή.

Ageusia – χρόνιος (μακροχρόνια) απώλεια γεύσης.

Gustatolacrimal reflex – επίσης γνωστή ως σύνδρομο δάκρυ κροκόδειλου. Ενώ ο ασθενής τρώει του / τα μάτια της θα ρίξει δάκρυα. Εκτιμάται ότι θα συμβεί σε περίπου 6% των ασθενών κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης, και τελικά πηγαίνει μακριά. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Εξέλκωση του κερατοειδούς – όταν τα βλέφαρα δεν μπορεί να κλείσει τελείως, η προστατευτικά και λιπαντικά φιλμ δακρύων του ματιού μπορεί να καταστεί αναποτελεσματική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξήρανση του κερατοειδούς. Ο κίνδυνος και η ξήρανση του κερατοειδούς είναι ακόμη μεγαλύτερη αν παράλυση του Bell έχει επίσης προκαλέσει μείωση της παραγωγής δακρύων. Εξέλκωση του κερατοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του κερατοειδούς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια της όρασης.

 

Πηγή: www.coyimed.com

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα