Νέα & Εκδηλώσεις
Τροφικές αλλεργίες: 4 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται κατά την παιδική ηλικία. Δεν είναι ωστόσο ασυνήθιστο ένας ενήλικας να εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση σε κάποιες τροφές που κατά το παρελθόν έτρωγε χωρίς πρόβλημα.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 15% των ατόμων με τροφικές αλλεργίες, εκδηλώνουν συμπτώματα στις ηλικίες μεταξύ 18 έως 86.

Οι τροφικές αλλεργίες βρίσκονται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια. Παραμένει ωστόσο άγνωστο τι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιδρά σε κάποιες πρωτεΐνες των τροφών.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα συμπτώματα εκδηλώνονται άμεσα, συνήθως εντός μερικών λεπτών από την κατανάλωση των επίμαχων τροφών, ενώ σπανιότερα μπορεί να εκδηλωθούν μετά από δύο ώρες. Το πιο κοινό σύμπτωμα μια τροφικής αλλεργίας είναι τα δερματικά εξανθήματα, υπάρχουν όμως και κάποια άλλα συμπτώματα που επηρεάζουν όλο το σώμα.

 

Προβλήματα του γαστρεντερικού

Όταν ο οργανισμός σας εκτίθεται σε κάποια τροφική πρωτεΐνη που το ανοσοποιητικό λανθασμένα αντιλαμβάνεται ως επιβλαβή, απελευθερώνονται αντισώματα και άλλες χημικές ουσίες που λέγονται ισταμίνες και στόχο έχουν να αποβάλουν τον «εισβολέα» από το σώμα σας. Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το σημείο του σώματος που θα απελευθερωθούν ισταμίνες. Αν για παράδειγμα απελευθερωθούν στο δέρμα, μπορεί να εκδηλώσετε εξάνθημα, φαγούρα ή οίδημα (πρήξιμο). Αν απελευθερωθούν στη γαστρεντερική οδό, μπορεί να εκδηλώσετε ναυτία, διάρροια, κοιλιακό πόνο και εμετό.

 

Όταν κάποιος εκδηλώσει τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να μπερδέψει την τροφική αλλεργία με γρίπη ή τροφική δηλητηρίαση. Ο εμετός και οι κράμπες στομάχι συχνά συνοδεύονται από συμπτώματα, όπως η φαγούρα στο λαιμό ή το πρήξιμο των χειλιών. Αν υποψιάζεστε ότι εκδηλώνετε τροφική αλλεργία, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Ακόμη και ήπια να είναι τα συμπτώματα, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα γίνουν πιο σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή σας, καθώς οι αντιδράσεις στους ενήλικες τείνουν να είναι πιο σοβαρές.

 

Φτέρνισμα και συμφόρηση

Το φτέρνισμα, η καταρροή και η ρινική συμφόρηση που εκδηλώνονται μετά την κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι συμπτώματα τροφικής αλλεργίας και όχι κρυολογήματος. Ο λόγος είναι η ισταμίνη που απελευθερώνεται στην αναπνευστική οδό. Μπορεί επίσης να πρηστεί η γλώσσα σας ή να παρατηρήσετε μεταλλική γεύση στο στόμα.

 

Μυρμήγκιασμα και φαγούρα στο στόμα και τον φάρυγγα

Άνθρωποι που έχουν αλλεργία στη γύρη, μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα στοματικής αλλεργίας όταν φάνε κάποιο φρούτο ή λαχανικό που περιέχει παρόμοιες πρωτεΐνες. Τα συμπτώματα περιορίζονται συνήθως στο στόμα και το λαιμό και εκδηλώνονται αμέσως μετά την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών. Το θετικό είναι ότι όταν τα συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά καταναλώνονται μαγειρεμένα, δεν προκαλούν αντίδραση, γιατί η ζέστη διασπά τις επίμαχες πρωτεΐνες.

 

Αναφυλαξία

Πρόκειται για την πιο σοβαρή εκδήλωση μιας τροφικής αλλεργίας που είναι απειλητική για τη ζωή του ατόμου και χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο λαιμό ή/και στη γλώσσα, ταχυπαλμίες, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή ανακοπή. Πρόκειται για επείγουσα κατάσταση, κατά την οποία γίνεται συνήθως ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης).

 

Πηγή: www.onmed.gr

 

tags: τροφικές αλλεργίες, διατροφή και αποκατάσταση, κέντρο αποκατάστασης Ελλάδα

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα