Νέα & Εκδηλώσεις
Πάρκινσον: τα σημάδια που το προδίδουν

Είναι μια νόσος που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ επειδή εξελίσσεται προοδευτικά είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της ώστε να ακολουθηθεί άμεσα μια αποτελεσματική θεραπεία.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι βλάβες οι οποίες προκαλεί η νόσος στον οργανισμό ξεκινούν πολύ πριν εκδηλωθούν τα πρώτα γνωστά μέχρι τώρα συμπτώματά της (π.χ. επιβράδυνση των κινήσεων) και επομένως η έγκαιρη αναγνώριση των προκιλινικών ενδείξεων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των βλαβών της νόσου.

 

Από τη νέα μελέτη των ειδικών στην οποία συμμετείχαν περίπου 54000 βρετανοί εθελοντές ανοίγει ο δρόμος προς την κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης.  Όπως προέκυψε από τη μελέτη η συγκεκριμένη νόσος εκδηλώνει σειρά από προκλινικά συμπτώματα αρκετά χρόνια προτού ακόμα εμφανιστεί.

 

Όταν εκδηλωθούν τα μέχρι τώρα γνωστά συμπτώματα δηλαδή η βραδυκινησία και το τρέμουλο, οι βλάβες στο εγκέφαλο είναι πια εκτεταμένες. Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπιστεί νωρίς η νόσος.

 

Η νόσος εκδηλώνει σειρά από προκλινικά συμπτώματα αρκετά χρόνια προτού ακόμα εμφανιστεί

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL),υποστηρίζουν ότι  περίπου μια πενταετία προτού γίνει διάγνωση της νόσου οι ασθενείς είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:

 

Προβλήματα ισορροπίας

Ζάλη

Δυσκοιλιότητα

Υπόταση, ζάλη

Στυτική δυσλειτουργία

Κόπωση

Άγχος και κατάθλιψη

Προβλήματα στο ουροποιητικό

Απώλεια της όσφρησης

Μπορεί ακόμη να εκδηλώσουν διαταραχές στη φάση REM του ύπνου με αποτέλεσμα να έχουν ανήσυχό ύπνο,  πολύ «ζωντανά» όνειρα και να κάνουν ακούσιες κινήσεις στον ύπνο.

 

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί περίπου το 80% των ανθρώπων που εκδηλώνουν αυτό το σύμπτωμα θα παρουσιάσει αργότερα νόσο του Πάρκινσον ή άλλη νευροεκφυλιστική πάθηση.

 

Πηγή: www.iator.gr

 

tags: παρκινσον, θεραπεία και αποκατάσταση, κέντρα αποκατάστασης Θεσσαλονίκη

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα