Νέα & Εκδηλώσεις
Εγκεφαλικό & αντιμετώπιση

Ορισμός:

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αιφνίδια απώλεια της νευρολογικής λειτουργίας του ασθενούς.

 

Τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου

Ισχαιμικό

Όταν η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο σταματά εξαιτίας κάποιου θρόμβου σ' ένα αγγείο που έχει υποστεί βλάβη. Το μέρος του εγκεφάλου που εξαρτάται από την εν λόγω αρτηρία, υφίσταται νέκρωση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μόνιμες αναπηρίες ή στο θάνατο. Η συχνότερη μορφή των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η ισχαιμική.

Αιμορραγικό

Οταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου σπάζει, επιτρέπει στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του εγκεφάλου (εγκεφαλική αιμορραγία). Η ανεξέλεγκτη υπέρταση αποτελεί πολύ συχνά το αίτιο αυτής της κατάστασης. Τα συμπτώματα αφορούν στην αιφνίδια αδυναμία ή μούδιασμα του προσώπου, ενός χεριού ή ενός ποδιού, αιφνίδια απώλεια ή ελάττωση της όρασης, αιφνίδια δυσχέρεια ομιλίας ή κατανόησης, αιφνίδιος οξύς πονοκέφαλος και αιφνίδια πτώση, διαταραχή βάδισης ή ζάλη. Η ιατρική ομάδα πραγματοποιεί εκτίμηση του ιστορικού και της φυσικής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της προσεκτικής εξέτασης των αεραγωγών, της αναπνοής, της κυκλοφορίας και των νευρολογικών λειτουργιών.aimorragiko egkefaliko1

Αντιμετώπιση

Αξιολογείται η νευρολογική κατάσταση του ασθενούς (κλίμακα κώματος της Γλασκώβης, ζωτικά σημεία, αντιδράσεις της κόρης του οφθαλμού, τύπος αναπνοής και αισθητήριες και κινητικές αντιδράσεις σε προφορικές, απτικές και επώδυνες διεγέρσεις), παρακολουθείται για σημεία επιδείνωσης ή βελτίωσης και τα ευρήματα καταγράφονται σε νευρολογικό διάγραμμα ροής. Λαμβάνεται το ιστορικό του επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένου του χρονικού πλαισίου, του σχετικού παλαιότερου ιατρικού ιστορικού (υπέρταση, χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων, καρδιακές δυσρυθμίες) και των σχετικών βλαβών. Ο ασθενής προετοιμάζεται για τις ενδεικνυόμενες διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αξονικής ή μαγνητικής αρτηριογραφίας.

Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της αποκατάστασης εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του αρχικού εγκεφαλικού επεισοδίου, την ηλικία του ασθενούς, την παρουσία άλλων παραγόντων νοσηρότητας και άλλων χρόνιων παθήσεων, καθώς και από τα οικογενειακά και κοινωνικά στηρίγματα που είναι διαθέσιμα στον ασθενή. Όταν ο ασθενής είναι κλινικά σταθερός, μπορεί να μεταφερθεί από τη Μονάδα Εντατικής Νευρολογικής Θεραπείας σε Μονάδα Αποκατάστασης. Το πρόγραμμα αποκατάστασης συνίσταται σε διάφορους τύπους ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νευρομυϊκής επανεκπαίδευσης, της κινητικής εκμάθησης και του κινητικού ελέγχου, καθώς και λειτουργικών δραστηριοτήτων που εστιάζουν στην επανεκμάθηση ή επανεκπαίδευση στις βασικές δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης. Ο στόχος της αποκατάστασης είναι να επιτευχθεί ένα ιδανικό λειτουργικό αποτέλεσμα που θα επιτρέψει τη μεταφορά του ασθενούς σε όσο το δυνατόν λιγότερο περιοριστικό περιβάλλον.

 

Πηγή: www.intensivecare.com.cy

 

Tags: εγκεφαλικό επεισόδιο, κέντρο αποκατάστασης εγκεφαλικού, κέντρο Θεσσαλονίκης αποθεραπείας

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα