Νέα & Εκδηλώσεις
Λογοθεραπεία: ξανακερδίστε τη φωνή σας

Η φωνή μας είναι θείο δώρο. Μπορεί συχνά να μην ασχολούμαστε με τις λεπτομέρειες που την αφορούν, και βέβαια δεν αναλογιζόμαστε όλη αυτή τη διαδικασία που καθιστά δυνατή την επικοινωνία μας με τους άλλους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τη φωνή μας για να αντιληφθούμε ότι η λεκτική επικοινωνία δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Μετά από έναν τραυματισμό στον εγκέφαλο ή μετά από μια χειρουργική επέμβαση στο στόμα ή τον λαιμό, μπορεί οποιοσδήποτε να βιώσει τέτοιες δυσκολίες στην επικοινωνία με τους συνανθρώπους του. Ευτυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, η λογοθεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα,, και ακόμη μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση νέων μεθόδων ομιλίας και επικοινωνίας.

Δεν αφορά μόνο τα παιδιά

Η λογοθεραπεία συνηθίζεται στα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη του λόγου. Ωστόσο, και οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν απ΄ αυτή. Θεωρείται αποτελεσματική για όσους αντιμετωπίζουν συνήθη προβλήματα λόγου, όπως τραυλισμό. Κι ακόμη συχνά αποτελεί βασικό μέρος του προγράμματος αποκατάστασης στη διάρκεια της ανάρρωσης από εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο τραυματισμό. Στις περιπτώσεις συγκεκριμένων εξελικτικών παθήσεων, η λογοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια διατήρησης της ομιλίας για το κατά το δυνατό μακρύτερο χρονικό διάστημα.

Η λογοθεραπεία γίνεται από ειδικό λογο-γλωσσοπαθολόγο. Ο ειδικός αυτός μπορεί να συστήσει ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου. Ο στόχος της λογοθεραπείας είναι να βοηθήσει τον ασθενή να αναπτύξει τα προσόντα που χρειάζεται προκειμένου να επικοινωνεί με τους άλλους, έστω κι αν αυτό σημαίνει την επανάκτηση των ικανοτήτων του ή την εκμάθηση νέων τρόπων ομιλίας. Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος δεν είναι ικανός να επανακτήσει την ικανότητα της ομιλίας που είχε κάποτε, η λογοθεραπεία μπορεί να τον βοηθήσει να μάθει εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας.

Εγκαιρη θεραπεία

Τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ατόμων που επιβίωσαν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ομιλία τους. Ανάλογα με την υγεία του ασθενή αλλά και άλλους παράγοντες, η αποκατάσταση της ομιλίας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά από το εγκεφαλικό - ακόμη και την ίδια ημέρα. Η έγκαιρη θεραπεία θεωρείται σε γενικές γραμμές πιο ωφέλιμη απ' ό,τι η καθυστερημένη, αλλά κέρδη μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και στην και στην περίπτωση καθυστερημένης θεραπευτικής αγωγής.

Πριν από την έναρξη της θεραπείας, δίνονται στον ασθενή μια σειρά από τεστ που θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση της διαταραχής του λόγου ή της γλώσσας. Ο λογο-γλωσσοπαθολόγος με βάση αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να συστήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης που είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο ασθενή. Οι τυπικές δραστηριότητες κάθε συνεδρίας εξαρτώνται από τη φύση του προβλήματος. Στις δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνονται ασκήσεις λόγου για τη βελτίωση της σαφήνειας και της ακρίβειας του λόγου, ώστε να καταστεί πιο κατανοητός. Μερικές φορές οι συνεδρίες περιλαμβάνουν δραστηριότητες που βελτιώνουν την κατανόηση του προφορικού και γραπτού λόγου ή την ικανότητα γραφής. Σε περιπτώσεις στις οποίες ο λόγος εξέλιπε, οι συνεδρίες περιλαμβάνουν εκμάθηση άλλων μέσων βοήθειας, όπως η χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών ή άλλων συσκευών που μπορούν να υποκαταστήσουν την ομιλία.

Εξελικτικές παθήσεις

Η λογοθεραπεία μπορεί να καταστεί ωφέλιμη στις περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από εξελικτικές νευρολογικές ασθένειες, οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα ομιλίας. Σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται καταστάσεις, όπως η νόσος Lou Gehrig, η μυϊκή δυστροφία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι νόσοι Ρarkinsoκαι Ηuntington.

Καθώς οι ασθένειες αυτές εξελίσσονται, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία διαφόρων μυών και άλλων ιστών που παράγουν την ομιλία, όπως των φωνητικών χορδών, της γλώσσας και της μαλακής υπερώας. Μπορούν επίσης να βλάψουν μυς απαραίτητους για την αναπνοή και την κατάποση.

Η θεραπεία εστιάζεται στην εκμάθηση στρατηγικών και τεχνικών, ώστε να διατηρηθεί ο λειτουργικός λόγος. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την ομιλία σε αργό ρυθμό ή τη χρησιμοποίηση βοηθημάτων επικοινωνίας και μη λεκτικών τεχνικών. Αυτό το είδος λογοθεραπείας συνήθως δεν εστιάζεται στην ενδυνάμωση των μυών διότι η υπερλειτουργία τους μπορεί να προκαλέσει κόπωση σε ορισμένα άτομα. Παρόλ' αυτά, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η νόσος Parkinson, οι έντονες ασκήσεις λόγου κρίνονται άκρως ωφέλιμες.

Μεγάλη η προσπάθεια

Η λογοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά προβλημάτων επικοινωνίας. Οι διάφοροι τύποι θεραπείας του λόγου έχουν μερικά αναγκαία κοινά χαρακτηριστικά - την προσοχή, την προσπάθεια και την πρακτική.

Οι συνεδρίες συνήθως διαρκούν 30 λεπτά έως μια ώρα. Το πρόγραμμα τυπικά περιλαμβάνει τακτικές συναντήσεις με λογο-γλωσσοπαθολόγο (σε ατομική ή ομαδική συνάντηση) και εργασία στο σπίτι με ασκήσεις ή άλλες δραστηριότητες. Αν και οι δραστηριότητες αυτές φαίνονται εύκολες, εντούτοις απαιτούν προσπάθεια. Οταν αρχίζει η προσπάθεια αποκατάστασης της ομιλίας, συχνά ο ασθενής έχει προσαρμοστεί στις αλλαγές που έφερε στον τρόπο ζωής του η κατάσταση που δημιουργήθηκε ή η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Η λογοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση σωματική και διανοητική. Δραστηριότητες και ασκήσεις που κάποτε ήταν εύκολο να γίνουν τώρα είναι δύσκολες και μπορούν να προκαλέσουν απογοήτευση. Μπορεί ο ασθενής να μην επανακτήσει όλες τις ικανότητες επικοινωνίας που είχε στο παρελθόν. Ωστόσο, η λογοθεραπεία μπορεί να προσφέρει τεχνικές, καθοδήγηση και υποστήριξη για την υποβοήθηση της ανάρρωσής του και για την ανάκτηση της επικοινωνίας του με τον κόσμο γύρω του.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Tags: λογοθεραπεία θεραπεία, λογοθεραπεία αποκατάσταση, κέντρο λογοθεραπείας θεσσαλονίκη

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα