Νέα & Εκδηλώσεις
Ρομποτική αποκατάσταση και αποθεραπεία

Το ρομποτικό αυτό σύστημα είναι το θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας που επιτρέπει σε άτομα με κινητική αναπηρία, όχι απλώς να σταθούν όρθια, αλλά και να περπατήσουν.

Το EKSO GT χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο σε άτομα με κινητικά προβλήματα, αποτελεί φερόμενο εξωσκελετικό σύστημα (wearable robotics suit) βάδισης. Δρα αυτόνομα ως θεραπευτικό εργαλείο προσφέροντας όλα τα οφέλη της ορθοστάτισης και βάδισης. Επίσης, το EKSO GT με τη λειτουργία κυμαινούμενης υποβοήθησης του χρήστη αποτελεί σήμερα την επιτομή, παγκοσμίως, των ρομποτικών συστημάτων νευρολογικής αποκατάστασης καθώς μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο επανεκπαίδευσης βάδισης.

Το EKSO GT αποτελεί σήμερα θεραπευτικό μέσο στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρουν τα κέντρα αποκατάστασης σε όλον τον κόσμο, με προοπτικές τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει υποστηρικτική τεχνολογία για τον ίδιο τον χρήστη στην καθημερινότητα του.

Σκοπός είναι όσοι μπορούν να εκπαιδευτούν στη βάδιση τους να το κάνουν με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος, ενώ όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα εξαιτίας της αναπηρίας τους, να βοηθηθούν για να κινητοποιήσουν τα άκρα τους. «Το σημαντικότερο είναι ότι για να καταφέρει όλα αυτά τα πράγματα, η συσκευή διαβάζει 500 φορές το δευτερόλεπτο την κίνηση του κάθε μέλους και της κάθε πλευράς και έτσι λοιπόν «προβλέπει» πόσο πρέπει να βοηθήσει τον χρήστη». Αυτά ανέφερε κατά την παρουσία ο Βασίλης Πρωτόπαππας υπεύθυνος έρευνας και τεχνολογίας της εταιρίας Ostracon. «Το ρομποτικό σύστημα δεν επιβάλλει μία επαναλαμβανόμενη και αυτόνομη έναρξη κάθε βήματος. Ο ίδιος ο χρήστης γέρνοντας τον κορμό του λίγο μπροστά ή κάνοντας μία πλάγια κίνηση ξεκινάει το κάθε βήμα, με αποτέλεσμα να χειρίζεται το σύστημα. Εάν θέλει να σταματήσει μπορεί απλώς να γύρει τον κορμό του μπροστά, έχει αλγόριθμο το ρομποτικό σύστημα που βλέπει ότι εάν για κάποια δευτερόλεπτα δεν υπάρχει κίνηση, σημαίνει ότι έχεις σταματήσει, οπότε ο ίδιος ο χρήστης κάθε φορά που κάνει αυτή την κίνηση, ξεκινάει το κάθε βήμα».

 

Πηγή: www.xronos.gr

 

Tags: ρομποτική αποκατάσταση, ρομποτική αποθεραπεία, θεσσαλονίκη ρομποτική αποκατάση

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα