Νέα & Εκδηλώσεις
Πολύτιμος ο ρόλος της υδροθεραπείας στην αποκατάσταση

Όταν το ανθρώπινο σώμα εμβυθίζεται στο νερό προκαλούνται προσαρμογές στα οργανικά του συστήματα που επιφέρουν θεραπευτικά αποτελέσματα σε ποικίλα νευρολογικά, μυοσκελετικά, νευρομυϊκά, αναπτυξιακά και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

 

Η εφαρμογή της σύγχρονης υδροθεραπείας στο πλαίσιο της αποκατάστασης πραγματοποιείται σε θεραπευτικές πισίνες, σε θερμοκρασία νερού 32-34 βαθμών Κελσίου και με κατάλληλες συνθήκες αέρα (45%-50% υγρασία). Το πρόγραμμα υδροθεραπείας διαμορφώνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο θεραπευτή και είναι βασισμένο στις ανάγκες του ασθενούς.

 

Ο ασθενής μπορεί να ευεργετηθεί από τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού από τα πρώτα κιόλας στάδια αποκατάστασης όντας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) μέχρι και τα τελευταία στάδια αποκατάστασης. Η καθήλωση στο κρεβάτι, η δυσχέρεια της κίνησης και η ολοκληρωτική άφεση του ασθενούς στη βαρύτητα βρίσκουν άριστο μέσο πρώιμης κινητοποίησης το νερό, μέσω της άνωσης.

 

Σύμφωνα με μελέτες, το υδάτινο περιβάλλον προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και τους σπασμούς, προάγει το αίσθημα της χαλάρωσης και της ευεξίας, και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και το έργο της αναπνοής.

 

Η σύγχρονη υδροθεραπεία που βασίζεται στις αρχές της διεθνούς ταξινόμησης της λειτουργικότητας, της υγείας και της αναπηρίας (ICF), βελτιώνει τον ασθενή σε επίπεδο συμμετοχής, δραστηριότητας και λειτουργικότητας.

 

Η νοητική προσαρμογή του ασθενούς στο νερό, η σταδιακή αυτονόμησή του, η αύξηση της κινητικότητάς του σε ασφαλές περιβάλλον και η μικρή φυσική υποστήριξη για την ενεργοποίηση των μυών του είναι μερικά από τα οφέλη που αποκομίζει.

 

Η υδροθεραπεία αποτελεί πλέον βασικό μέρος της διεπιστημονικής παρέμβασης στην αποκατάσταση και μέσο πρόγνωσης της πορείας του ασθενούς. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι η Water Specific Therapy, η Bad Ragaz Ring method, η Clinical Ai Chi, η Clinical Watsu, η Obstacle course, η Aqua T relax, η Aqua Fitness, η Ηubbard therapy, η Feldenkrais, η Alexander, η Functional Training και η Jahara.

 

Το νερό αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο και περιβάλλον από το οποίο λαμβάνουμε μέχρι σήμερα ελπιδοφόρα ερευνητικά και κλινικά αποτελέσματα. Η θεραπεία μέσω του νερού αποτελεί πρόληψη και ίαση.

 

Πηγή: www.ygeia.tanea.gr

 

tags: υδροθεραπεία θεραπεία, υδροθεραπεία αποκατάσταση, κέντρο αποκατάστασης Θεσσαλονίκη

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα