Νέα & Εκδηλώσεις
Κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Τα χτυπήματα στο κεφάλι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

Οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να θέτουν τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου χρόνια αργότερα, επειδή διαταράσσουν την κριτική σκέψη, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι τραυματίες οι οποίοι είχαν ιστορικό ψυχικών νοσημάτων πριν κτυπήσουν στο κεφάλι.

Η ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Psychiatry», βασίσθηκε σε στοιχεία 40 ετών από περισσότερους από 2 εκατομμύρια εθελοντές.

Το γενικό συμπέρασμά της ήταν ότι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τριπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, στις κυριότερες αιτίες του οποίου συμπεριλαμβάνονται οι αυτοκτονίες και οι νέοι, θανάσιμοι τραυματισμοί.

Περισσότερο από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι διακομίζονται ετησίως στα νοσοκομεία με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, εξέτασαν τα ιατρικά μητρώα της Σουηδίας της περιόδου 1969-2009.

Στη Σουηδία, κάθε πρόβλημα υγείας και τραυματισμός καταγράφονται λεπτομερώς σε ειδικά μητρώα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν άφθονα και έγκυρα στατιστικά δεδομένα για κάθε είδους ιατρική ανάλυση.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, μεταξύ των κατοίκων δίχως ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι, το 0,2% πέθαναν πρόωρα (δηλαδή πριν από την ηλικία των 56 ετών) στη διάρκεια της περιόδου που αναλύθηκε.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν τριπλάσιο σε όσους είχαν υποστεί κάποια στιγμή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ενώ έφτανε το 4% σε όσους είχαν και ιστορικό ψυχικού νοσήματος (όπως η κατάθλιψη) πριν κτυπήσουν στο κεφάλι.

Οι πρόωροι θάνατοι οφείλονταν, μεταξύ άλλων, σε αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες και σε θανάσιμο τραυματισμό σε τροχαία.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η συσχέτιση οφείλεται σε μόνιμες βλάβες που επιφέρει το χτύπημα στο κεφάλι στα νευρικά δίκτυα του εγκεφάλου, οι οποίες αλλάζουν την κριτική ικανότητα του πάσχοντος, καθώς και την ικανότητά του να αντιμετωπίζει νέα δεδομένα στη ζωή του.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, ο δρ Χάου Ουϊλιαμς, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε ότι τα ποσοστά κατάθλιψης και αγχωδών διαταραχών είναι τεράστια μεταξύ όσων υφίστανται κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Γι’ αυτό και «όσοι επιζούν από τέτοιες κακώσεις χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση, για το ενδεχόμενο να αναπτύξουν κάποια στιγμή αυτοκτονικό ιδεασμό», πρόσθεσε.

 

Πηγή : www.ygeia.tanea.gr

 

tags: κρανιοεγκεφαλική κάκωση αποκατάσταση, κρανιοεγκεφαλική κάκωση θεραπεία, κέντρο αποκατάστασης κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, θεσσαλονίκη κέντρο αποκατάστασης, ελλάδα κέντρο αποκατάστασης

 

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα