Νέα & Εκδηλώσεις
Φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση: Γιατί είναι σημαντικός ο φυσικοθεραπευτής

Φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση. Δύο λέξεις πολύ σημαντικές για όλα όσα πρέπει να κάνουμε μετά το χειρουργείο.

 

Τις περισσότερες φορές μετά από ένα χειρουργείο στο μυοσκελετικό σύστημα έρχεται η φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση. Σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές παρεμβάσεις η φυσικοθεραπεία έχει βασικό ρόλο για την βελτίωση και τη λειτουργικότητα του μέλους όπου έγινε η επέμβαση. Είναι πολύ μεγάλη η λίστα παρέμβασης της φυσικοθεραπείας μετά από ένα χειρουργείο.

 

Βασικός στόχος για ένα φυσικοθεραπευτή είναι ο ασθενής να γίνει ή να φτάσει στο σημείο να είναι λειτουργικός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς του χωρίς πόνο εμπόδια και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια.

 

Ένα μικρό δείγμα της φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης μετεγχειρητικά είναι από αθλητικές κακώσεις (εξάρθρωση ώμου, ρήξη χιαστού συνδέσμου, μηνίσκου κ.λπ.), από χρόνιες παθήσεις (οσφυαλγία-ισχιαλγίαα, σύνδρομα υπέρχρησης, αυχενικό σύνδρομο, τενοντοπάθειες κ.λπ.), από παθήσεις της τρίτης ηλικίας (αρθρίτιδες, οστεοπόρωση κ.λπ.). Με λίγα λόγια, η λίστα φυσιοθεραπευτικών παρεμβάσεων είναι πολύ μεγάλη.

 

Μετά το χειρουργείο πρέπει να ξεκινήσει η αποκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει την εκμάθηση του ασθενή σε καινούργια δεδομένα και τη διδασκαλία κινήσεων. Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι να εξηγήσει πλήρως τον ασθενή τι πρόκειται να γίνει, τις χρονικές περιόδους που θα περάσουν και το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί.

 

Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή ότι όλο το χρονικό διάστημα της αποκατάστασης περιλαμβάνει πολλή δουλειά και αρκετή υπομονή από τον ίδιο τον ασθενή, στη πραγματικότητα να εξηγήσει ότι φυσικοθεραπεία θα πει συνεργασία και ότι χωρίς προσωπικό κόπο η αποκατάσταση θα κρατήσει περισσότερο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μικρότερα από τα επιθυμητά. Το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο ανάλογα τον ασθενή τις απαιτήσεις και τον σκοπό του, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

 

Κάθε πρόγραμμα αποκατάστασης είναι διαφορετικό πάντα όμως σε συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή και την προσωπική δουλειά του ασθενούς, σεβόμενο τις ανάγκες του για την επιστροφή του σε μια καλύτερη ποιότητας ζωής.

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα