Νέα & Εκδηλώσεις
Αρθροπλαστική ισχίου

 

Αρθροπλαστική ισχίου

 

Το ισχίο είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Αποτελείται από δύο μέρη: ένα σφαιροειδές (την κεφαλή) και ένα κοίλο (την κοτύλη). Με την πάροδο  του χρόνου, ο χόνδρος, δηλ. η γυαλιστερή επιφάνεια  που καλύπτει τα κόκαλα, φθείρεται. Σκοπός της Αρθροπλαστικής του ισχίου, είναι η αντικατάσταση του χόνδρου με μεταλλικές επιφάνειες μεγάλης αντοχής και χαμηλής τριβής, ώστε να αποκατασταθεί η ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης.

 

Η φθορά του χόνδρου ονομάζεται αρθρίτιδα.

 

Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας και τότε μιλάμε για την εκφυλιστική αρθρίτιδα, που εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 - 55 ετών.

 

Αρθρίτιδα όμως μπορεί να εμφανιστεί και μετά από διάφορους τραυματισμούς ή παθήσεις (όπως οστεονέκρωση) οπότε μιλάμε για μετατραυματική ή δευτεροπαθή αρθρίτιδα.

 

Τέλος αρθρίτιδα εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες σε πολλές ρευματολογικές παθήσεις, όπως την Ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπου η φλεγμονή του θυλάκου των αρθρώσεων καταστρέφει τελικά τον χόνδρο των οστών.

 

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις λύση στα έντονα συμπτώματα του πόνου και της δυσκαμψίας, μπορεί να δώσει η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

 

Η απόφαση για να υποβληθείτε σε ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια απόφαση που θα λάβετε σε συνεργασία με τον Ορθοπαιδικό σας, αφού κατανοήσετε το τι θα σας προσφέρει τελικά η επέμβαση αυτή.

 

Η ηλικία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται όλο και μικρότερη. Συνήθως οι ασθενείς είναι από 60 έως 80 ετών, χωρίς αυτό να αποτελεί απόλυτη ένδειξη. Εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και από την βιολογική κυρίως ηλικία του ασθενούς. Τα ηλικιακά όρια είναι ελαστικά, τόσο προς τα πάνω, όσο και προς τα κάτω.

 

Σημαντικό είναι να γνωρίζεται ότι ο πόνος δεν περιορίζεται πάντα στο ισχίο. Συχνά ακτινοβολεί και προς το γόνατο, ενώ ο πόνος που περιορίζεται στην οπίσθια πλευρά του ισχίου, κατά μήκος του νεύρου, οφείλεται συνήθως στη μέση σας.

 

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου θα σας ωφελήσει εάν:

 

- Έχετε έντονο πόνο στο ισχίο που περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως βάδιση, ανεβοκατέβασμα στις σκάλες, είσοδο και έξοδο από αυτοκίνητα.

 

- Έχετε ενοχλητικούς πόνους ακόμα και στην ανάπαυση ή την νύχτα

 

- Έχετε δυσκαμψία και δυσκολεύεστε να φορέσετε τις κάλτσες σας.

 

- Δεν βλέπετε βελτίωση των συμπτωμάτων με αντιφλεγμονώδη ή με την ανάπαυση.

 

- Δεν υπάρχει βελτίωση με άλλες μορφές θεραπείας, όπως φυσικοθεραπείες.

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα