Νέα & Εκδηλώσεις
Αρθροπλαστική γόνατος

 

Αρθροπλαστική γόνατος

 

Αρθροπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση κατά την όποια μια φθαρμένη άρθρωση του σώματος αντικαθίσταται απο εμφυτεύματα (implants) φτιαγμένα από υψηλής αντοχής μεταλλικά και πλαστικά υλικά. <Αρθροπλαστική> ονομάζουμε και τα ίδια τα εμφυτεύματα τα οποία στην Ελλάδα ειναι όλα εισαγόμενα - κατασκευασμένα συνήθως από πολυεθνικές εταιρίες σε διάφορες χώρες, από τις ΗΠΑ και την Ελβετία έως (πρόσφατα) και την Κίνα.

Η άρθρωση του γόνατος είναι η περιοχή όπου ενώνονται τα δύο οστά, του μηρού (femur) και της κνήμης (tibia). Τα δύο αυτά οστά γλιστρούν ομαλά το ένα πάνω στο άλλο κατά την βάδιση. Η ομαλή κίνηση επιτυγχάνεται χάρη στον λείο αρθρικό χόνδρο (hyaline cartilage) που περιβάλλει τα άκρα των δύο οστών με τη βοήθεια του αρθρικού υγρού που υπάρχει μέσα στην άρθρωση.

Ένα τρίτο οστό συμμετέχει στην άρθρωση του γόνατος, η επιγονατίδα (patella). Κατά την κίνηση του γόνατος η επιγονατίδα γλιστρά πάνω στην αντίστοιχη εσοχή του μηριαίου, την τροχυλία (trochlea), και επιτελεί το έργο της που δεν είναι άλλο από την υποστήριξη της δύναμης του τετρακεφάλου μυός (quadriceps muscle).

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι η εγχείρηση επιλογής για την αντιμετώπιση προχωρημένης αρθρίτιδας. Η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα (osteoarthritis), ενώ η αρθροπλαστική έχει θέση και στη θεραπεία της ρευματοειδούς (rheumatoid arthritis - RA), της ουρικής (gout), της ψευδοουρικής (pseudogout), της μετατραυματικής, της νευροπαθητικής και άλλων μορφών αρθρίτιδας.

Σε όλες γενικά τις αρθρίτιδες υπάρχει καταστροφή του αρθρικού χόνδρου (cartilage erosion) και εκφυλισμός της άρθρωσης με την δημιουργία οστεοφύτων (osteophytes - bone spurs), συχνές φλεγμονώδεις εξάρσεις και μείωση του εύρους κίνησης. Η απόσταση που μπορεί να βαδίσει ο ασθενής χωρίς πόνο μειώνεται συνεχώς ενώ βασικές καθημερινές δραστηριότητες (το να κάνει μπάνιο, να δέσει τα κορδόνια του, να μπει σε λεωφορείο η αυτοκίνητο, κλπ) εκτελούνται με μεγάλη δυσκολία.

Όταν τα συντηρητικά μέσα (φάρμακα, φυσιοθεραπεία, απώλεια βάρους, ενδοαρθρικές εγχύσεις κορτιζόνης) δεν επαρκούν πλέον για την αντιμετώπιση του πόνου, τότε η λύση είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης (joint replacement).

Οι επεμβάσεις αντικατάστασης των αρθρώσεων με αρθροπλαστική οι οποίες εξελίχθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες, συνέβαλαν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών οι οποίοι προηγουμένως ήταν καταδικασμένοι να ζούν με πόνο και αναπηρία. Πρόκειται αναμφισβήτητα για το μεγαλύτερο επίτευγμα στην εξέλιξη της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και για αυτόν τον λόγο ο εφευρέτης της μοντέρνας αρθροπλαστικής SirJohnCharnley χρίστηκε Ιππότης για τις "υπηρεσίες του προς την ανθρωπότητα".

Αρχικά η αρθροπλαστική του γόνατος απευθυνόταν σε ασθενείς της τρίτης ηλικίας μόνον. Με την πρόοδο της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν ισχυρά και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής εμφυτεύματα που είναι κατάλληλα και για νεότερους και πιο δραστήριους ασθενείς. Επίσης εκτός απο τις ολικές αρθροπλαστικές (με τις οποίες καλύπτονται και τα τρία διαμερίσματα του γόνατος) κατασκευάστηκαν εμφυτεύματα για μερική μόνον αρθροπλαστική σε σημεία που υπάρχει τοπική καταστροφή του αρθρικού χόνδρού (μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές - unicompartmental arthroplasty).

Με την αρθροπλαστική οι φθαρμένες φορτιζόμενες επιφάνειες του γόνατος αντικαθίστανται με τεχνητά υλικά. Ο κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος του μηρού και της κνήμης αφαιρούνται και στη θέση τους τοποθετούνται μεταλλικά ενθέματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικά κράματα τιτανίου, κοβαλτίου ή χειρουργικού χάλυβα. Ανάμεσα στο μηριαίο και το κνημιαίο εμφύτευμα τοποθετείται ένα ένθεμα υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου προκειμένου να επιτευχθεί η ελάχιστη τριβή κατά την κίνηση του τεχνητού γόνατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητη κρίνεται και η αντικατάσταση της οπίσθιας επιφάνειας της επιγονατίδας. Οι σύγχρονες προθέσεις έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και προσεγγίζουν την εμβιομηχανική του φυσιολογικού γόνατος.

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα