Νέα & Εκδηλώσεις
Αποκατάσταση μετά από κακώσεις νωτιαίου μυελού

Αποκατάσταση μετά από κακώσεις νωτιαίου μυελού

  

Ένα ατύχημα ή εγκεφαλικό που οδηγεί σε κάκωση νωτιαίου μυελού αποτελεί γεγονός που τροποποιεί έντονα τη ζωή σας, είτε έχετε χάσει την κινητικότητα στα πόδια και στον κατώτερο κορμό σας (παραπληγία) είτε σε όλα τα άκρα (τετραπληγία). Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ίαση για τις βλάβες του νωτιαίου μυελού, όμως γίνονται έρευνες για χειρουργικές μεθόδους και φάρμακα

 

Η ανάρρωση από μια κάκωση νωτιαίου μυελού παίρνει χρόνο, αλλά πολλοί άνθρωποι που έμειναν παράλυτοι προσπαθούν να διάγουν παραγωγική και καταξιωμένη ζωή.

Η αποκατάσταση είναι η φάση εκείνη κατά την οποία ο ασθενής μαθαίνει να προσαρμόζεται στον τραυματισμό του και να επανακτά την ανεξαρτησία του και την ποιότητα ζωής που είχε.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι διαρκές και απαιτεί πολλούς μήνες δουλειάς καθώς και την υποστήριξη και καθοδήγηση ειδικής ομάδας επαγγελματιών υγείας.

Αρχική ανάρρωση

Στα πρώτα στάδια της ανάρρωσης από την κάκωση νωτιαίου μυελού ο γιατρός σας θα αναζητήσει πιθανά προβλήματα. Μετά τη σταθεροποίηση της αρχικής κάκωσης ή της νόσου θα δοθεί προσοχή σε προβλήματα που μπορεί να έχουν προκύψει από την ακινητοποίηση, όπως ο περιορισμός της εξάρτησης, οι μυϊκοί σπασμοί, οι κατακλίσεις, οι ουρολοιμώξεις και οι θρομβώσεις.

 

Άνθρωποι που έχουν περιορισμένη κινητική ικανότητα λόγω μιας κάκωσης νωτιαίου μυελού είναι επιρρεπείς σε έλκη από κατάκλιση. Η πρώιμη φροντίδα θα περιλαμβάνει πιθανώς τακτικές αλλαγές στη θέση σας, ποικιλία ασκήσεων κινητικότητας των παραλυμένων άκρων, βοήθεια στη λειτουργία της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου, εφαρμογή δερματικών αλοιφών και χρήση μαλακών σκεπασμάτων ή στρωμάτων αέρος

 Η νοσηλεία μπορεί να διαρκέσει από πολλές ημέρες μέχρι εβδομάδες, ανάλογα με την αιτία και την έκταση της παράλυσης καθώς και την πρόοδο της θεραπείας σας.

Θεραπεία αποκατάστασης

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ομάδα των γιατρών αποκατάστασης θα δουλεύει μαζί σας, για να βελτιωθεί η μυϊκή ισχύς που έχει απομείνει και να σας εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή κινητικότητα και ανεξαρτησία, ώστε να ζήσετε μία γεμάτη και δραστήρια ζωή.

Η ομάδα των γιατρών μπορεί να περιλαμβάνει φυσίατρο, φυσικοθεραπευτή, εργασιοθεραπευτή, νοσηλευτή αποκατάστασης, ψυχολόγο αποκατάστασης, κοινωνικό λειτουργό και θεραπευτή ψυχαγωγίας.

Η θεραπεία αποκατάστασης μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση και ποικίλες θεραπευτικές μεθόδους, όπως δεινόλουτρα και μασάζ, για την ανακούφιση του πόνου και τη χάλαση των μυών.

Μπορεί να εκπαιδεύεστε με καθημερινές ασκήσεις και με τη χρήση συσκευών που θα χρειαστείτε για βοήθεια, όπως το αναπηρικό καροτσάκι ή ο εξοπλισμός που μπορεί να σας διευκολύνει να κουμπώσετε ένα κουμπί ή να τηλεφωνήσετε

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα