Νέα & Εκδηλώσεις
Εθελοντική Αιμοδοσία στην Αναγέννηση.

Η αιμοδοσία είναι - και δίνει - ζωή
 
Δεν είναι απλή υπόθεση να είσαι αιμοδότης. Πρέπει να το θες, να το έχεις διαλέξει. Να το αγαπάς. Είναι η στάση ζωής ανθρώπων. Ανθρώπων που επιμένουν σε συνέπεια. Που για μια ολόκληρη ζωή δίνουν το ίδιο τους το αίμα για να σώσουν τον συνάνθρωπό τους.
 
«Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά». Αυτό έχει θέσει, ως κεντρικό μήνυμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου και τη διοργάνωσή της έχει αναλάβει φέτος η Ελλάδα. Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν πως στην Ελλάδα αυξάνονται σταθερά οι εθελοντές αιμοδότες στην Ελλάδα.
 
Τα τελευταία 6 χρόνια, το ανθρώπινο δυναμικό της Αναγέννησης αιμοδοτεί ανελλιπώς, με ολοένα και μεγαλύτερη συνείδηση της ανάγκης και του μεγέθους της προσφοράς. Το αίμα δεν μπορείς να το αγοράσεις – σου το προσφέρουν οι συνάνθρωποί σου και μόνο! Η ομάδα αιμοδοτών της Αναγέννησης έχει βοηθήσει πολλούς συγγενείς συναδέλφων (αιμοδοτών και μη!), ακόμη περισσότερους ασθενείς μας που χρειάστηκαν, ακόμη και αγνώστους που μας παρακάλεσαν γιατί το έμαθαν από στόμα σε στόμα. Δε ζητήσαμε ποτέ αντικατάσταση των φιαλών, αλλά μπορούμε να καυχηθούμε ότι σώσαμε ανθρώπους και αυξήσαμε τους εθελοντές αιμοδότες! Μεγάλη ομάδα, μεγάλη δύναμη!
 
 
 
 
Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει όλοι να μάθουμε:
 
1. Με μία αιμοδοσία σώζετε μέχρι 3 ζωές ενηλίκων ή μέχρι 6 ζωές παιδιών
 
Όταν γίνεστε αιμοδότης, αλλάζετε τις ζωές πολλών ανθρώπων. Κάθε δωρεά αίματος μπορεί να σώσει ή να βελτιώσει τις ζωές μέχρι και τριών ενηλίκων ή έξι παιδιών.
 
2. Δίνετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα στα παιδιά σας
 
Το να πάτε μαζί με το 18χρονο παιδί σας για να δώσετε αίμα, θα του δώσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς. Παραδείγματα που οι νέες γενιές έχουν ανάγκη για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
 
3. Η αιμοδοσία ισορροπεί τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα
 
Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να επιφέρουν περισσότερα προβλήματα από την έλλειψή του και αυτό είναι πολύ πιο σύνηθες, ειδικά στον ανδρικό πληθυσμό. Η αιμοδοσία βοηθά στην απελευθέρωση του περισσευούμενου σιδήρου από το αίμα.
 
4. Σας προστατεύει από την καρδιακή προσβολή
 
Οι αιμοδότες έχουν 88% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή προσβολή, και αυτό οφείλεται στις επιδράσεις της αιμοδοσίας σχετικά με τα επίπεδα σιδήρου. Οι ερευνητές εξήγησαν: Επειδή υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η δωρεά αίματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος.
 
5. Η αιμοδοσία βοηθά στη συνολική υγεία του αίματος
 
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο American Journal of Public Health, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση του σιδήρου στο αίμα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση του σιδήρου μπορεί να είναι μια ασφαλής και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στις στατίνες, και σύμφωνα με την λογική, αυτό σημαίνει ότι η
 
αιμοδοσία σας, η οποία μειώνει τον σίδηρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πάρα πολύ.
 
6. Έχετε καλύτερη κλινική εικόνα της υγείας σας
 
Όταν κάνετε τακτικά δωρεά αίματος, τότε αυτό υπόκειται σε αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους με αποτέλεσμα να έχετε μια καλή εικόνα της υγείας σας
 
7. Οι εθελοντές αιμοδότες έχουν υψηλότερη προτεραιότητα στη λήψη αίματος
 
Οι εθελοντές αιμοδότες δικαιούνται αίμα σε περίπτωση ανάγκης και τους διατίθεται πιο άμεσα.
 
8. Η αιμοδοσία μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου
 
Οι τακτικοί αιμοδότες έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο διότι μειώνεται η πηκτικότητα του αίματός τους.
 
9. Προστατεύει από τις θρομβώσεις
 
Όπως είπαμε πριν, η αιμοδοσία βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος και μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.
 
10. Η αιμοδοσία προστατεύει συνολικά την υγεία σας
 
Ο Phillip DeChristopher, MD, Ph.D., διευθυντής της τράπεζας αίματος του Loyola University Chicago Stritch School of Medicine
 
“Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι αιμοδότες δεν φαίνεται να είναι στο νοσοκομείο τόσο συχνά και αν είναι, έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής … Και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους.”
 
11. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολύ πιο πολύτιμη από την αιμοδοσία αντικατάστασης (=αναγκαστική αιμοδοσία από συγγενείς)
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης, μειώνοντας τη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7.5% σε 0.001%.
 
12. Καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων
 
Το σύστημα αιμοδοσίας που βασίζεται σε εθελοντές αιμοδότες συμβάλλει στην επίτευξη καλύτερου προγραμματισμού των εγχειρήσεων και θεραπειών στα νοσοκομεία, με όφελος, τόσο την εξοικονόμηση πόρων και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων όσο και την αποτελεσματική ίαση των ασθενών.
 
13. Το κράτος εξοικονομεί χρήματα
 
Το 2015 η εισαγωγή αίματος από την Ελβετία στοίχισε στο ελληνικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ, πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του συστήματος υγείας.
 
14. Και τέλος, ρόδα είναι και γυρίζει…
 
Όπως διαβάσαμε πριν, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ερωτήθηκαν για την αιμοδοσία δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους που δεν γνώριζαν… με στατιστική βεβαιότητα, θα έμαθαν, είτε όντας οι ίδιοι ασθενείς είτε, ακόμα χειρότερα, κάποιος κοντινός τους άνθρωπος. Η άγνοια για τη σημασία της αιμοδοσίας εν έτη 2017 δεν είναι λογική. Οπότε, το τελευταίο επιχείρημα αυτής της λίστας επικαλείται την εμπειρία και τη σοφία μας. Σήμερα δίνεις αίμα για κάποιον άλλον, αύριο μπορεί εσύ να είσαι ο κάποιος άλλος. Κάν’ το σήμερα για τον άλλον και κάποιος άλλος θα το κάνει για σένα αύριο. Τόσο απλό!
 
Περισσότερες πληροφορίες για την αιμοδοσία
 
Ποιος μπορεί να γίνει αιμοδότης
 
Όλοι όσοι είναι μεταξύ 18 – 62 ετών και άνω των 50 κιλών μπορούν να δώσουν αίμα μέχρι και 4 φορές το χρόνο.
 
Ποιος δεν μπορεί να γίνει αιμοδότης
 
* δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία (επίπεδα αιματοκρίτη, πίεσης κλπ)
 
* δεν έχεις φάει κάτι τρείς –τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις
 
* έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα !) – χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων- τουλάχιστον για 7 ημέρες
 
* εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά- πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία
 
* είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες
 
* έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες
 
* είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες
 
* θηλάζεις το μωρό σου
 
* έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία ………………
 
* είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά
 
* υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
 
* εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη
 
* παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Σε παρακαλούμε να το συζητήσεις με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας ή επικοινώνησε μαζί μας.

Υπηρεσίες / Θεραπευτικά Τμήματα

Φυσικοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Εργοθεραπεία

Υδροθεραπεία

Θεραπευτική Γυμναστική

Διατροφική Παρακολούθηση

Ψυχολογική Υποστήριξη

Νοσηλευτική Φροντίδα